Novosti/News

Lipanj 2018.

Okrugli stol projekta Laboratorij čitanja

Povodom kraja čitanja djeci svi partneri Laboratorija čitanja okupili su se u Dječjem vrtiću Medveščak da razmijene iskustva.

Ravnateljica vrtića Željka Požgaj pozdravila je skup i pokazala mnoge dječje radove koji su nastali u okviru programa. Govorila je o pozitivnim učincima projekta na čitanje u cijelom vrtiću, o činjenici da roditelji donose slikovnice i dolaze čitati djeci, a osvrnula se i na Erasmus KA2 projekt poticanja čitanja Listen, talk, spell act.

Voditeljica projekta Marija Ott Franolić govorila je u ime udruge Blaberon, prisjetila se početaka suradnje i golemog napretka koji je ostvaren na području čitanja, te je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se projekt proširio i na Dječji vrtić Slunj s kojim je uspostavljena izrazito plodna suradnja.

O iskustvima čitanja u DV Medveščak govorile su odgojiteljice Sanja Sharahiri, Dijana GuštinZlatka RašperićAna-Marija Borko i Sandra Vukres Romić. O čitanju u DV Slunj govorile su odgojiteljice Dragana Potkrajac Obajdin i Josipa Kovačević. Istaknule su koristi i veselje koje su nove slikovnice donijele u njihov vrtić i naglasile da se zahvaljujući tome može s djecom kvalitetnije čitati.

O znanstvenom dijelu projekta govorila je profesorica Vlasta Erdeljac s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nabrojavši znanstvene parametre koje kod djece dalje treba pratiti. Dijana Merey Sarajlija, fonetičarka iz Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, uvela nas je u okrugli stol igrom za poticanje jezično-govornog razvoja kroz pokret, kretanje i ples.

Zaključeno je da je program vrlo uspješan i da će se provoditi i dalje.

Svibanj 2018.

U Dječjem vrtiću Medveščak čitali smo vrlo poticajnu slikovnicu Veličanstveni izum (Ashley Spires, Profil, 2018). Razgovarali smo o velikom trudu potrebnom da se nešto postigne, o tome da ne smijemo odustati kad stvarno vjerujemo da nešto vrijedno možemo napraviti i na kraju smo crtali svatko svoj izum! Spominjali smo zatim i muška i ženska zanimanja – izumitelj i izumiteljica, liječnik i liječnica, ali zato pisac i spisateljica!

Travanj 2018.

U Dječjem vrtiću Slunj podijeljene su brojne slikovnice, u skupini Ribice pročitali smo maštovitu priču “Šišmišiš” (Steve Smallman, Znanje, 2018.), a održana je i edukacija za roditelje o čitanju djeci.

Najbolji je detalj šareni stolac za čitanje koji je osmislila odgojiteljica Dragana Potkrajac Obajdin. Djeca sada mogu ponosno čitati – sebi ili drugima – na stolcu koji je upravo tome namijenjen!

 

Travanj 2018.

U Dječjem vrtiću Medveščak u skupinama Bubamare i Leptirići pročitali smo slikovnicu “Šišmišiš” (Steve Smallman, iz ciklusa “Vrijeme je za priču”, Znanje, 2018.).

Priča o mišu koji bi želio biti šišmiš poticajna je za dječju maštu i nudi puno tema za razgovor. Zabavljali smo se izgovaranjem neobičnog naslova, nabrajanjem najdražih jela i zamišljanjem u koje bismo se životinje voljeli prerušiti!

Travanj 2018.

U Dječjem vrtiću Slunj održali smo predavanje “Utjecaj čitanja na govorno-jezični razvoj djece” namijenjeno odgojiteljicama.

Uz izrazito ugodno druženje prepričavali smo iskustva iz prakse i uspoređivali ih sa smjernicama koje predlaže stručna literatura. Potom smo prelistali nove slikovnice koje smo donijeli u Slunj i koje će uskoro razveseljavati djecu u jasličkim i predškolskim skupinama.

Ožujak 2018.

U Dječjem vrtiću Slunj s djecom smo čitali slikovnicu Mjesečeva splav (Sanja Lovrenčić i Pika Vončina, 2004, Školska knjiga). Pitali smo se kako živi čovječuljak na Mjesecu, kako se do njega može doploviti i s čime se najbolje zaputiti na dno jezera. Slikovnica se djeci svidjela i rasprava je bila odlična…

Odgojiteljicama je nakon toga održano predavanje o važnosti čitanja predškolskoj djeci, s osobitim naglaskom na praktične savjete za čitanje. Podijeljeni su im i popisi kvalitetnih slikovnica.

Veljača 2018.

Rad Laboratorija čitanja predstavljen je 24. veljače na Danima otvorenih vrata Filozofskog fakulteta, na Odsjeku za lingvistiku. Budući studenti tako su imali priliku vidjeti što lingvisti rade u praksi, a posebno su se oduševili čitanjima koja provodimo s predškolcima te jezičnim igrama kojima potičemo govorno-jezični razvoj djece.

Siječanj 2018.

U Dječjem vrtiću Slunj čitali smo djeci u dvije skupine i odnijeli im mnoštvo slikovnica na poklon. U mlađim Leptirićima čitali smo slikovnicu Elmer i izgubljeni medo Davida McKeea, a u starijim Ribicama pročitana je priča Što je Ruša slutila Tamare Bakran i Margarete Peršić.

Djeca su uspješno prepričavala sadržaj slikovnica, a vježbali smo i slovkanje pojedinih riječi koje se u njima pojavljuju i odgovaranje na pitanja. Djeca su nam pokazala što su čitala u međuvremenu dok nas nije bilo – osobito ih se dojmila slikovnica Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom Ivane Guljašević.

Siječanj 2018.

U Dječjem vrtiću Medveščak, u skupinama Suncokreti i Bubamare, čitali smo vrlo posebnu i bajkovitu slikovnicu Ruša je slutila Tamare Bakran i Margarete Peršić. Objašnjavali smo što znači kad nešto slutimo, divili smo se činjenici da riječno biće ima mjehurast glas i pokušavali smo zamisliti kako bi takav glas mogao zvučati.

Djeci se slikovnica jako svidjela, bilo im je smiješno i zadivljujuće da kuća može imati kokošje noge i da može sama trčati, a razveselila ih je i Rušina ideja da u kućicu stavi igračke od čokolade. Prepričavali smo priču, slovkali riječi Ruša, kuća, kućica, i prisjećali se što se sve može vidjeti u Prirodoslovnom muzeju koji se spominje u slikovnici.

Prosinac 2017.

Počela je suradnja s Dječjem vrtićem Slunj!

Upoznali smo se s ravnateljicom Dječjeg vrtića Slunj Gordanom Kovačević i odgojiteljicama iz skupina u kojima će se idućih mjeseci djeci intenzivno čitati.

U jednoj skupini čitala se slikovnica Oprostite jeste li vi vještica (E. Horn & P. Pawlak). Djeca su slušala koncentrirano i s velikim zanimanjem, prepričavala su sadržaj po ilustracijama i na kraju smo završili jezičnim igrama – slovkanjem i traženjem riječi koje započinju istim glasom.

Podijeljene su slikovnice koje će se čitati u skupinama, a djeca su ih uzbuđeno listala i jako im se razveselila.

 

—————————————————————————————————————————————

December 2017

The cooperation with the Kindergarten Slunj has began!

We have met the principal of The Kindergarten Slunj Gordana Kovačević and preschool teachers working with the groups of children to whom we are planning to read in subsequent months. In one group we read the picture book Excuse me, are you a witch? (in Croatian translation: Oprostite, jeste li Vi vještica?) (E. Horn and P. Pawlak). Children were concentrated on the story and very much intrested in the book. They retold the story following the illustrations and, finally, we concluded our day together with language games – spelling and finding words that begin with the same sound. We distributed picture books that we are planning to read to children in next sessions and children were excited and happy to look inside them.

 

Prosinac 2017.

Počinje novi ciklus projekta Laboratorij čitanja!

Projekt Laboratorij čitanja nastavlja s poticanjem čitanja djeci vrtićke dobi. Nositelj projekta je udruga Blaberon, a projekt će trajati od prosinca 2018. do kraja kolovoza 2019. godine. Čitanje će se poticati u partnerskim institucijama – Dječjem vrtiću Medveščak i Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u Zagrebu te u Dječjem vrtiću Slunj koji nam se ove godine prvi put priključuje.

Djeci će se u programu intenzivno čitati kvalitetne slikovnice, a određene grupe bit će i testirane na početku i na kraju projekta kako bi se vidjelo koliko su jezično napredovale sudjelovanjem u programu. Znanstveni dio projekta odvijat će se u suradnji s Odsjekom za lingvistiku Filozofskog fakulteta.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja.

mzo_hr_novi_logo

————————————————————————————————————————————-

 

December 2017

Reading Lab is continuing its programme!  

The project Reading Laboratory is continuing to encourage parents and educators to read to preschool children and to nourish children´s love for books. The coordinator is the association Blaberon and the planned duration of the project is from the December 2018 until August 2019. The promotion of reading will take place in partners´ institutions – Kindergarten Medveščak and The Polyclinic for the Rehabilitation of Listening and Speech „SUVAG“ in Zagreb, but also in Kindergarten Slunj which has joined the project for the first time this year. Quality picture books are going to be read to children included in the programme, whose language skills are going to be evaluated in the beginning and in the end of the project, so we can measure their progress in the programme. The research part of the project will be conducted in the cooperation with The Department of Linguistics on The Faculty of Humanities and Social Sciences. The project as an non institutional educative programme is financially supported by the Croatian Ministry of Science and Education.

 

Lipanj 2017.

Podijeljene slikovnice Školske knjige u DV Medveščak

Školska knjiga donirala je Dječjem vrtiću Medveščak slikovnice “Izgubio se jedan zeleni pas” (Pascal Biet), “Vještičin ormar” (L. Monloubou) i “Mačak keks” (B. Bloom). Djeci su slikovnice podijeljene uz veliko uzbuđenje i veselje u sklopu završnih aktivnosti projekta “Laboratorij čitanja”.
Udruga Blaberon i cijeli tim uključen u poticanje čitanja djeci zahvaljuju Školskoj knjizi i preporučuju sve tri slikovnice!


June 2017

The Kindergarten „Medveščak“ recieves a donation of picture books

The publishing house „Školska knjiga“ donated to The Kindergarten „Medveščak“ picture books „Lost: One Dog, Green“ by Pascal Biet (Croatian: „Izgubio se jedan zeleni pas“), „The Witch´s Cupboard“ (Croatian: „Vještičin ormar“) by Laure Monloubou and „Crackers“ (Croatian: „Mačak Keks“) by Becky Bloom. Picture books were distributed with the great excitement and joy of children, as a part of this year´s concluding activities of  The Reading Lab. The whole team included in the reading programme wants to thank Školska knjiga and recommend this picture books to other educators and parents.

 

Održan okrugli stol projekta Laboratorij čitanja

Na okruglom stolu u DV Medveščak bilo je vrlo poticajno i zanimljivo, izmijenili smo iskustva i savjete, detektirali osnovne probleme i dogovorili da čitanje u vrtićima ide dalje!

Ravnateljica vrtića Željka Požgaj i voditeljica projekta Marija Ott Franolić govorile su o počecima suradnje i o inicijativama koje kane pokrenuti u budućnosti. O iskustvima čitanja u DV Medveščak govorile su odgojiteljice Dijana Guštin, Zlatka Rašperić, Ana-Marija Borko, Ivana Amšel Ivanović i Sanja Sharahiri. O znanstvenom dijelu projekta govorila je profesorica Vlasta Erdeljac s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta, dok su praktične informacije o istraživanjima i prvim rezultatima predstavili Hrvoje Kovač i Dorotea Rosandić. O praktičnim iskustvima Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG govorila je logopedinja Katarina Pavičić Dokoza, voditeljica Službe za medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi. Svoja praktična iskustva iz rada s djecom podijelila je i fonetičarka Dijana Merey Sarajlija koja se u Poliklinici SUVAG bavi poticanjem razvoja govora kroz pokret.

Zaključeno je da djeci treba čitati što više jer su rezultati i pomaci veliki, ali da je pritom nužno educirati i roditelje koji često nisu dovoljno svjesni koliko čitanje pridonosi razvoju djeteta. Dogovoren je i nastavak projekta.


The Reading Lab organized a round table

The round table discussion in The Kindergarten „Medveščak“ was very stimulative and intresting. We exchanged experiences and good pratices, detected some of the obstacles educators and researchers face, and arranged for the reading programme to continue.

The headmistress of the kindergarten Željka Požgaj and the coordinator of the project Marija Ott Franolić reminded us about the begginings of this cooperation and talked about the plans for the future. The educators Dijana Guštin, Zlatka Rašperić, Ana-Marija Borko, Ivana Mašel Ivanović and Sanja Sharahiri shared their experiences of reading in kindergartens. About the scientific dimension of the programme spoke the university professor Vlasta Erdeljac from The Department of Linguistics of The Faculty of Humanities and Social Sciences, while Hrvoje Kovač and Dorotea Rosandić presented the practical information about the research and first results. About the experiences of The Polyclinic for the Rehabilitation of Listening and Speech „SUVAG“ spoke the language and speech therapist Katarina Pavičić Dokoza, The Head of The Department for the Medical Rehabilitation of Pre-school Children in SUVAG. We had an oppurtunity also to hear the perspective of the phonetician Dijana Merey Saralija, who combines physical movement (eg. dance) with speech rehabilitation in SUVAG.

The conclusion of this round table was that adults should read to children as much as possible, since we can see that the progress is indeed significant – not only educators, but also parents who should get all the support they need for this task. It is important to raise awareness among parents about the relationship of reading to the child´s cognitive and linguistic development. We all agreed to continue the project the next pedagogical year.

Najava okruglog stola projekta Laboratorij čitanja

U srijedu, 28. lipnja 2017. održat će se okrugli stol projekta Laboratorij čitanja u suradnji Udruge Blaberon i Odsjeka za lingvistiku Filozofskoga fakulteta s Dječjim vrtićem Medveščak, Poliklinikom za rehabilitaciju govora i slušanja SUVAG te Dječjim vrtićem Jarun.


The announcement of the round table in the organization of Reading Lab

On Wendesday, 28th of June, 2017, The Reading Lab will organize a round table in the cooperation with The Association „Blableron“, The Department of Linguistics of The Faculty of Humanities and Social Sciences, The Kindergarten „Medveščak“,  The Kindergarten „Jarun“ and The Polyclinic for the Rehabilitation of Listening and Speech „SUVAG“.

Okrugli stol LABORATORIJ CITANJA_final-page-001

Lipanj 2017.

Primičemo se kraju programa poticanja čitanja u Dječjem vrtiću Medveščak i Poliklinici SUVAG! Jučer se u Poliklinici SUVAG čitala slikovnica Vještica Winnie (V. Thomas, P. Korky). Čitanje je bilo vrlo uspješno! Razgovarali smo o omiljenim bojama, o tome što je to problem i kako se problemi rješavaju, i mučili se s izgovaranjem teških imena Winnie i Wilbur. Na kraju djeca su crtala vješticu i Wilbura.


June 2017

We are approaching the conclusion of our reading programme in The Kindergarten „Medveščak“ and The Polyclinic „SUVAG“! Yesterday in The Polyclinic „SUVAG“ we read the picture book „Winnie the Witch“ (Croatian: „Vještica Winnie“) by Valerie Thomas and Paul Korky). The reading was successful! We talked about favourite colours, what is „a problem“ and how can we solve problems. We had some troubles with difficult names, Winnie and Wilbur, but we managed to prounance them together. At the end, children drew The Witch and Wilbur.

20170620_093346

20170620_093330

20170620_093402 (1)

Lipanj 2017.

Nakon intenzivnog čitanja djeci u Dječjem vrtiću Medveščak i u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, počela su završna lingvistička testiranja djece kako bi se ustanovilo koliko su napredovala u govorno-jezičnom razvoju tijekom trajanja projekta. Budući da je ovaj pilot-projekt kratak, rezultati će ponajprije poslužiti kao indikacija za provođenje dugoročnijih projekata poticanja čitanja u vrtićkoj dobi. Testiranja se provode u DV Medveščak i u Poliklinici SUVAG s djecom kojoj se čitalo kroz ovaj projekt te u DV Jarun s djecom koja čine kontrolnu skupinu.

Pripremamo se i za okrugli stol o projektu koji nam slijedi 28. lipnja 2017.


June 2017

After continuous reading to children in The Kindergarten „Medveščak“ and The Polyclinic for the Rehabilitation of Listening and Speech „SUVAG“, the final linguistic assesment of children´s vocabularies, and sound and word awareness was conducted, which allowed us to compare results at the end of the project with those at the beginning. As this was a short pilot-study, the results should be understood as indicators and guidelines for more elaborated projects for the promotion of reading to pre-school children. The assesments of the vocabularies and phonological awarenesses of children who participated in the project are realized in The Kindergarten „Medveščak“ and The Polyclinic „SUVAG“. Their success will be compared with the assesment of the progress of children in the control group in The Kindergarten „Jarun“, which have not participated in the programme. We are also preparing for the round table scheduled for the 28th of June 2017.

Svibanj 2017.

Studenti lingvistike Filozofskog fakulteta već cijeli mjesec intenzivno čitaju slikovnice djeci u vrtiću Medveščak, pa je došao red i na edukaciju!

Lingvistica Dorotea Rosandić održala je izlaganje odgojiteljicama Dječjeg vrtića Medveščak o utjecaju čitanja na govorno-jezični razvoj djeteta. Razgovaralo se o teorijama usvajanja jezika, dobi usvajanja pojedinih jezičnih elemenata te čitanju kao izvrsnom načinu poticanja razvoja govora i jezika od najranije dobi djeteta do polaska u školu. Na taj su se način lingvistička teorijska saznanja usporedila s praktičnim iskustvima odgojiteljica, čime se ostvaruje prava vrijednost suradnje – obogaćivanje novim spoznajama proizašlim iz različitih perspektiva. Predavanje je prošlo vrlo uspješno, a stručno je osoblje iskazalo veliko zadovoljstvo onime što su čuli, izjavivši da će nova saznanja implementirati u svoju daljnju svakodnevnu praksu s djecom.

Komparatistica književnosti Marija Ott Franolić održala je predavanje roditeljima jasličke i vrtićke djece o važnosti čitanja maloj djeci. Roditeljima je predstavljen projekt Laboratorij čitanja i tijek aktivnosti s njihovom djecom. Bilo je riječi i o višestrukim koristima čitanja djeci i o načinima kako djecu najlakše zainteresirati za čitanje. Predavanje je bilo dobro posjećeno i roditelji su aktivno pitanjima i komentarima sudjelovali u raspravi. Podijeljeni su im popisi kvalitetnih slikovnica za jaslice i vrtić te brošura o praktičnim metodama čitanja djeci.


May 2017

The linguistics students from The Faculty of Humanities and Social Sciences have been reading picture books persistantly to children in The Kindergarten „Medveščak“ for a whole month already, so it is time to disseminate acquired knowledge!

The linguist Dorotea Rosandić gave a lecture in The Kindergarten „Medveščak“ on the impact of reading on children´s speech and language developement. The educators from „Medveščak“ participated in the discussion about the theories of language acquisition, age of acquisition of certain linguistic structures and about reading as a great method to encourage speech and language development from the earliest age. In this way, linguistic, theoretical knowledge was translated to the experiences of educators, which reveals the true value of the cooperation – the possibility to enrich the understanding of areas we explore with different perspectives. The lecture was very successful and the educators were pleased with what they heard, expressing their desire to implement this new information in their everyday work with children.

Marija Ott Franolić, who holds a Ph.d. in Comparative Literature, gave a lecture to parents of children in the nurseries and pre-school institutions about the importance of reading to them. The project Laboratory of Reading with the planned activities was presented to them. They could hear about multiple benefits of reading to children and how to get children intrested about books. The lecture was well-attended and parents engaged in the discussion with their questions and commentaries. Each parent recieved a list of quality picture books to read to children in the nurseries and kindergartens and a brouchure with practical advices on how to do it.

Vesele slikopriče u Dječjem vrtiću Medveščak
Motivi iz slikovnice Oprostite, jeste li Vi vještica? iskoračili su iz priče na zidove vrtića, pa djeca mogu prepričavati radnju uz slikovni predložak te učiti slova i riječi na zabavan način, igrajući se jezikom // The themes from the picture book „Excuse me, are you a witch?“ (Croatian: „Oprostite, jeste li Vi vještica?”) walked out of the story on the walls of the kindergarten, so children can retell the plot, whenever they want to return to the story, looking at the picture template and enjoy learning letters and words through language games and tasks. 

Travanj 2017.

Službeno počinje projekt Laboratorij čitanja

U Dječjem vrtiću Medveščak i u Poliklinici SUVAG počelo je tromjesečno intenzivno čitanje slikovnica i edukacija odgojitelja i odgojiteljica o važnosti ranog čitanja djeci, kako bi u svojim skupinama dugoročno uveli čitanje u svakodnevnu pedagošku praksu. Studenti-volonteri s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta djeci čitaju primjerene slikovnice u četiri skupine Dječjeg vrtića Medveščak. U Poliklinici SUVAG s jednom je rehabilitatoricom uspostavljena suradnja na području ranog čitanja, djeca su testirana jezičnim testovima, a rehabilitatorica će nakon početnog testiranja u svojoj skupini svaki dan u svibnju i lipnju intenzivno čitati.

Čitanje pomno biranih sadržaja i uključivanje korisnih jezičnih igara (slovkanja, slogovanja, rimovanja i sl.) utjecat će na govorno-jezični razvoj djece, te na bogaćenje njihova vokabulara, uz poboljšavanje pamćenja i koncentracije. Početna i završna jezična testiranja djece pokazat će koliko im je u jezičnom razvoju pomoglo sudjelovanje u ovom projektu.


April 2017

The project Reading Lab has officially started!

In The Kindergarten „Medveščak“ and The Polyclinic „SUVAG“ has began a three months long period of intense reading of picture books and a stream of workshops for educators, during which we will discuss the importance of reading to young children and encourage educators to continue the reading, even long after the project comes to its end, to the kindergarten groups they teach. Students-volontueers from The Department of Linguistics of The Faculty of Humanities and Social Sciences read quality and age appropriate picture books to four groups of children in The Kindergarten „Medveščak“. In The Polyclinic „SUVAG“ one speech and language therapist intrested in early reading is going to continuosly read to her group everyday in May and June after the inital linguistic assesments.

We expect that the reading of carefully selected content and inclusion in the stimulating linguistic games and tasks (spelling, rhyming etc.) is going to impact children´s speech and language development, enrich their vocabularies, and enhance their memory and concentration. Initial and final linguistic assesments of children´s progress will demonstrate if and how this project influenced their language abilities.

20170516_092253
Slikovnica Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom, koja se čitala u Poliklinici SUVAG i pobudila pravo oduševljenje djece, bila je toliko zanimljiva da je Marko zaživio i u veselom crtežu. // The picture book „How the Crocodile Marko Found His Home“ (Croatian: „Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom“), was so well recived by the children in SUVAG that this joyful drawing brought Marko to life.

 

Projekt Laboratorij čitanja financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


The project Reading Lab is financially supported by The Ministry of Science and Education

mzo_hr_right

Siječanj 2017.

U Laboratoriju čitanja opet se čitala priča! Danas se grupno čitanje provodilo u skupini Suncokreti u Dječjem vrtiću Medveščak gdje doista nije nedostajalo smijeha i brbljanja. Uz slikovnicu Uljuđeni vuk autora Becky Bloom i Pascala Bieta djeca su razvijala slušnu pažnju, uzbuđeno pratila avanture vuka i njegovih prijatelja te razvijala osjećaje tolerancije i zajedništva. Osim slušanja, djeca su samostalno kreativnim idejama osmišljavala kraj priče i pritom razvijala izražavanje i imaginaciju.


January 2017

In The Reading Lab we were reading stories again! In the group of children named „Sunflower“ in The Kindergarten „Medveščak“ there was no lack of laughter and babbling. Listening to us reading a picture book „Wolf!“ (Croatian: „Uljuđeni vuk“) by Becky Bloom and Pascal Biet, children were focused, excited to learn what happens next in the adventures of wolf and his friends, and the spirit of tolerance and togetherness was felt across the whole room. They were not only the ones listening to the story, but they also exchanged creative ideas about possible alternative endings, expanding their imagination and the ability to express themselves.

Motivi iz slikovnica često su inspiracija i za likovne ostvaraje djece iz Dječjeg vrtića Medveščak. // Themes from the picture books are often an inspiration for art projects of children in The Kindergarten „Medveščak“.

Prosinac 2016.

U Dječjem vrtiću Medveščak, u skupini Bubamare, voditeljica projekta Marija Ott Franolić čitala je slikovnicu Oprostite, jeste li vi vještica? autorice Emily Horn. Djeca su uživala u uzbudljivim  pustolovinama mačka Herberta i njegovoj potrazi za vješticom. Rado su se uključivala u interpretacije priče, opisivanje likova i vlastito osmišljavanje radnje. Potom su uslijedile govorno-jezične igre kroz koje su mališani osvještavali glasove, riječi i rečenice.


December 2016

In The Kindergarten „Medveščak“, to the group of children „Ladybirds“, the coordinator of the project Marija Ott Franolić read a picture book „Excuse Me, Are You a Witch?“ (Croatian: „Oprostite, jeste li Vi vještica?“) by Emily Horn. The children enjoyed the exciting adventures of Herbert the cat and his attempt to find a witch. They gladly engaged in the interpretation of the story, the description of the charachters and the visualization of alternative plots, demonstrating the same excitement for speech and language games, created with the purpose of making children more aware of the sounds, words and sentences encoded in the story.

Mačak Herbert
Crni mačak Herbert iz slikovnice Oprostite, jeste li Vi vještica? zaživio je u crtežima djece iz vrtića Medveščak, a svaki mačak doživljen je i nacrtan na originalan i maštovit način. // Black cat Herbert from the picture book „Excuse Me, Are You a Witch?“ (Croatian: „Oprostite, jeste li Vi vještica?“) came to life in the drawings of children from The Kindergarten „Medveščak“. Herbert is uniquely presented in the imagination of each child.

Studeni 2016.

Pokrenuli smo projekt Laboratorij čitanja! U Dječjem vrtiću Medveščak počeli smo trogodišnjacima redovito čitati priče. Istovremeno smo proveli jezična testiranja kojima se provjerava opseg vokabulara s kojim raspolažu djeca prije nego im se počelo sustavno čitati te u kolikoj su mjeri svjesna riječi i pojedinih glasova od kojih se riječi sastoje. Cilj testiranja bio je objektivno procijeniti jezični razvoj djece u dobi od tri do četiri godine prije nego što im se počnu čitati pomno birane slikovnice i razvijati ljubav prema knjizi i riječima. Kako bismo pratili dječji jezični razvoj, s djecom koja su sudjelovala u programu čitanja provest će se i završno testiranje koje bi trebalo pokazati konkretne pomake koje će djeca ostvariti u ovakvom programu.


November 2016

We initiated the project Reading Lab! In The Kindergarten „Medveščak“ we started regulary reading stories to three-year olds. Before the reading became regular, we tested the extent of their vocabularies, and phonological and word awareness. The aim of these assesments was to objectively evaluate the linguistic development of children aged three to four, before their inclusion in the programme. After a period of reading carefully selected picture books to children, after the programme comes to its conclusion, we will conduct a follow-up assesment (and compare the results to the results of the control group), which should tell us if and how being read to affected children´s speech and linguistic abilities

Oglasi